Solymári műtárgyak titkai

FARAGOTT KŐCÍMER A KÖZÉPKORBÓL

A Helytörténeti Gyűjtemény elsősorban solymári emlékeket őriz, de jó néhány kakukktojás is található az anyagban. Ilyen a régészeti kiállítást színesítő faragott középkori kőcímer is. Az erősen megkopott címer titkait Bogdán István heraldikus kutatásai segítségével fejtettük meg.

DOBOLÁSI KÖNYV

A hírközlés a falvakban – így Solymáron is – egészen a 20. század közepéig dobolás útján történt: a kisbíró hirdette ki azokat a fontos közleményeket, rendeleteket, vagy akár magánhirdetéseket, amiket a lakossággal tudatni szerettek volna. Az úgynevezett dobolási könyvek így különösen izgalmas forrásai a helytörténetnek.

NAIV FESTMÉNY

Minden múzeumi tárgynak saját története van, de mindig akadnak olyanok is, amik annál több kérdést vetnek föl, minél jobban igyekszünk őket megismerni. Ilyen tárgy a Helytörténeti Gyűjteményben a Milbich Terézia balesetének emléket állító, 19. századi naiv festmény is. A kép titkait Hegedűs András helytörténeti kutató segítségével igyekeztünk megfejteni. 

A BÁNYÁSZAT EMLÉKEI

A Pilisi medence, így Solymár 20. századi történetéhez is szorosan kapcsolódik a bányászat. A Helytörténeti Gyűjteményben őrzött, bányászattal kapcsolatos tárgyi emlékek és a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület archívumából való fotókkal is kiegészített képek Hegedűs András helytörténeti kutató összefoglalója nyomán válnak mesélő tárgyakká.

KÖZÉPKORI EZÜSTPÉNZEK

Nem mind arany, ami fénylik… Lehet akár középkori ezüstérme is! Az 1400-as években a solymári várban folyó mozgalmas élet ékes bizonyítékait közelebbről megvizsgálva a középkori magyar pénztörténet izgalmas részleteit is megismerhetjük. 

RÉGI FÉNYKÉPEK

A Helytörténeti Gyűjtemény több, mint 700 archív fotót őriz, hiszen a régi fényképek nem csak a rajtuk szereplő személyek, családok számára lehetnek fontosak, hanem egy-egy közösség, település történetéről is sok mindent elmesélnek. A solymári fényképekről Elischné Draxler Erzsébettel beszélgettünk. 

TAVASZI-NYÁRI MUNKÁK A SZŐLŐBEN

 A Helytörténeti Gyűjtemény sok szőlőműveléshez kapcsolódó tárgyat őriz, s a komoly helyi szőlőkultúrát a település régi magjában még ma is fellelhető, nagyméretű pincék is jelzik. A szőlőművelés tavaszi-nyári munkáiról Mentesi József hobbikertész, -borász mesélt.

SZÜRET, BORFOGYASZTÁS

A Solymáron komoly hagyományokkal bíró szőlőtermesztéssel kapcsolatban a szőlő hagyományos feldolgozásáról, és a borfogyasztás hétköznapi és ünnepi szokásairól is izgalmas részleteket osztott meg velünk Mentesi József, a hagyományőrző Heimatverein Falukör elnöke, hobbikertész, -borász.

KESZTYŰKÉSZÍTÉS

A kesztyűkészítés a solymári ipar egy rövid és kevésbé ismert, ám fontos és izgalmas fejezete. A ma már a kihalófélben lévő szakmák közé tartozó bőrkesztyű készítés rövid történetét és solymári vonatkozásait a Gyűjteményben őrzött kesztyűkészítő eszközök segítségével ismerhetjük meg.